National identity and international sportevents
Review of Joost Jansen’s 2002 dissertation on the theme of ‘sport and nationality’: Who can represent the nation? Migration, citizenship and nationhood in the Olympic Games.
Review of Joost Jansen’s 2002 dissertation on the theme of ‘sport and nationality’: Who can represent the nation? Migration, citizenship and nationhood in the Olympic Games.
Analyse en beschrijving van een deel van de ongeveer 90 glasnegatieven in een unieke collectie Bossche voetbalfoto’s rond 1910.
Bespreking van het proefschrift van Joost Jansen uit 2002 op het thema ‘sport en nationaliteit’: Who can represent the nation? Migration, citizenship and nationhood in the Olympic Games.
De beginjaren van het voetbal in ‘s-Hertogenbosch eind negentiende eeuw met de voetbalpioniers en eerste Bossche voetbalclubs (dl. 1).
Voetbal in ‘s-Hertogenbosch eind negentiende eeuw en in het bijzonder over voetbalclubs Victoria en Hercules (dl. 2)
De gevolgen van de Eerste Wereldoorlog en mobilisatie voor de sport in ’s-Hertogenbosch met veel aandacht voor voetbal en de clubs BVV en Wilhelmina.
Na de overgave van Duitsland in 1945 eiste Nederland annexatie van Duitse gebieden langs de grens als vorm van schadeloosstelling voor de in de Tweede Wereldoorlog aangebrachte vernielingen. De Nederlands-Duitse grens was meer dan de scheidslijn tussen de territoria van twee soevereine staten. In dit artikel gaat het vooral om de wijziging van die werkelijke scheidingslijn, de grens als constructie tussen groepen met verschillende nationale identiteiten. De overstap van FC Fortuna 1910 uit Elten naar de Nederlandse voetbalcompetitie van de KNVB is een voorbeeld uit de sportwereld dat in dit artikel bescheiden aandacht krijgt.
Reconstructie van de gebeurtenissen in het bestuur van de KNVB in 1964 over de sanering van het betaald voetbal en het lot van de amateurstaarten. Dit leidde bijna tot een scheuring door een hoog oplopend conflict tussen de sectie betaald voetbal en de sectie zondagamateurs.
Een tweedelig artikel over de sanering van het Nederlandse betaald voetbal midden jaren zestig waarin ik beschrijf op welke manier het ontstaan van FC Den Bosch daar onderdeel van uitmaakte.
De noodzaak voor een sanering van het betaald voetbal in ’s-Hertogenbosch was in 1965 nog net zo groot als het seizoen ervoor. Het duurde echter nog twee jaar voordat ook Wilhelmina het profvoetbal overdroeg aan de Stichting Fc Den Bosch en berustte in de vierde klasse amateurs.