Ga naar de inhoud
Home » Nationale identiteit » Ineens Nederlander

Ineens Nederlander

Nationale identiteit in de Gelderse grenscorrectiegebieden

Samenvatting

Na de overgave van Duitsland in 1945 eiste Nederland annexatie van Duitse gebieden langs de grens als vorm van schadeloosstelling voor de in de Tweede Wereldoorlog aangebrachte vernielingen. De Nederlands-Duitse grens was meer dan de scheidslijn tussen de territoria van twee soevereine staten. In de negentiende en twintigste eeuw was dit door de nationale eenwording en de ontwikkeling van de nationale identiteiten een grens geworden tussen de Nederlandse en Duitse naties. In dit artikel gaat het vooral om de wijziging van die werkelijke scheidingslijn, de grens als constructie tussen groepen met verschillende nationale identiteiten. De overstap van FC Fortuna 1910 uit Elten naar de Nederlandse voetbalcompetitie van de KNVB is een voorbeeld uit de sportwereld dat in dit artikel bescheiden aandacht krijgt.

Eerder verschenen in..

Voorblad Gelderland grensland, 2016
Dolly Verhoeven e.a. (red.), Gelderland grensland, 2000 jaar verdeeld en verbonden, 2016

De bewoners hadden echter weinig reden tot klagen doordat de bijzondere status van Elten ze diverse voordelen gaf op sociaaleconomisch gebied.

‘Een elftal van louter ex-Duitsers is vandaag kampioen geworden in de Nederlandse voetbalcompetitie (…) Elten nog eens Abteilungsmeister in Holland – wie had dat ooit kunnen denken…?’

Foto’s

Het beeldmateriaal uit het artikel dat als publiek domein of met een CC0 licentie vrij herbruikbaar zijn en waarvoor bronvermelding dus niet hoeft maar wel mag. In het bijschrift en de bestandsnaam staat daarvoor een verwijzing naar fotograaf (indien bekend) en collectiebeheerder.

Digitale bronnen

Krant- en tijdschriftartikelen
Archiefstukken