Ga naar de inhoud
Home » 's-Hertogenbosch » De voetbalpioniers van Victoria en Hercules

De voetbalpioniers van Victoria en Hercules

Ontstaan en ontwikkeling van de voetbalsport in ’s-Hertogenbosch 1890-1900 (deel 2)

Samenvatting

Deel twee over de beginjaren van het voetbal in ’s-Hertogenbosch waarin Wilhelmina nog maar een bescheiden rol speelde. Victoria en het tot nu toe nog weinig bekende Hercules waren voor 1900 de belangrijkste clubs van de Bossche voetbalpioniers. Op het einde is er een overzicht van de belangrijkste data uit de Bossche voetbalgeschiedenis tussen 1890 en 1900.

Artikel in 2019 gepubliceerd in:

Voorblad Bossche Kringen 2019 nr. 4
Bossche Kringen 2019 nr. 4

De verhuizing van Den Bult kon niet voorkomen dat in oktober 1897 een groepje jonge leden hun eigen weg kozen en een nieuwe club oprichtten, genoemd naar koningin Wilhelmina.

Naast Victoria en Wilhelmina was er in deze jaren nog een derde, minder bekende voetbalclub in ’s-Hertogenbosch: Hercules.

Foto’s

De foto’s uit het artikel die als publiek domein of met een CC0 licentie vrij herbruikbaar zijn en waarvoor bronvermelding dus niet hoeft maar wel mag. In het bijschrift en de bestandsnaam staat daarvoor een verwijzing naar fotograaf (indien bekend) en collectiebeheerder.

Digitale bronnen

Krant- en tijdschriftartikelen
Archiefstukken
  • Topografische kaart ‘s-Hertogenbosch en verre omgeving, ca. 1900, 5129 Collectie kaarten en tekeningen van het Streekarchief Langs Aa en Dommel, ca. 1550-ca. 1985 (BHIC)
  • Vermelding van August Lamers in het stamboek van de Rijks HBS en pagina uit het Album Studiosorum van het het stedelijk gymnasium met in het Latijn de gegevens van Wilhelmina-oprichters Onnen en Kortenbout van der Sluijs. Erfgoed ‘s-Hertogenbosch, Archief Rijks Hogere Burgerschool en opvolgers te ‘s‑Hertogenbosch 1867‑1975, inv. nr. 285 en Archief Stedelijk gymnasium, voorheen Latijnse School 1736-2004, inv.nr. 5.