Ga naar de inhoud
Home » Nationale identiteit » Staats- en natievorming in theorie

Staats- en natievorming in theorie

Samenvatting

Dit artikel over staats- en natievorming in theorie is een hoofdstuk in mijn scriptie uit 2000 over Het ontstaan van de politieke en nationale oostgrens van Nederland. Voor de context heb ik ook relevante delen uit de inleiding en conclusie van mijn scriptie opgenomen. Voor een betere begripsbepaling geef ik een korte samenvatting van de uitgebreide literatuur over staats- en natievor­ming die de laatste decennia is verschenen. Door het belang aan te geven van de territoriale identiteit lever ik een bescheiden bijdrage aan de diverse theorieën over nationalisme en nationaal bewustzijn.

Met de toegevoegde afbeeldingen en bijschriften is de oorspronkelijke tekst gekoppeld aan sportgeschiedenis. Daar was aanvankelijk geen sprake van en is dus toegevoegd voor deze digitale heruitgave op sportinloopdertijden.nl.

Hoofdstuk uit mijn eindscriptie uit 2000:

Voorblad eindscriptie Ontstaan politieke en nationale oostgrens van Nederland, 2000
Het ontstaan van de politieke en nationale oostgens van Nederland. Oost-Friesland als casestudie (scriptie geschiedenis, Radboud Universiteit, 2000)

De zelf-definiëring van een groep vindt dus plaats in de interactie met andere groepen met behulp van symbolen en mythen als grensmarkeringen.

Wat de natie echter onderscheidt van andere sociale groepen is de claim op een gebied waarin de natie zich zelfstandig politiek en cultureel kan ontplooien.

Foto’s

Het beeldmateriaal uit het artikel dat als publiek domein of met een CC0 licentie vrij herbruikbaar zijn en waarvoor bronvermelding dus niet hoeft maar wel mag. In het bijschrift en de bestandsnaam staat daarvoor een verwijzing naar fotograaf (indien bekend) en collectiebeheerder.

Digitale bronnen