De controverse binnen de KNVB over het lot van de amateurstaarten
Samenvatting
Het betaald voetbal deed in 1954 in Nederland zijn intrede. Na nog geen tien jaar, voorafgaand aan het seizoen 1964-1965, luidden de koppen in de voetbalkrant van Het Vrije Volk: ‘Voetbal staat voor bankroet’ en ‘Miljoenenschuld’. Herman Kuiphof noemde als oorzaak van de problemen de veel te lichte eisen waar een club in 1955 aan moest voldoen om toegelaten te worden als semiprofclub.
De pogingen om deze ‘roulette’ in 1964 – het jaar van het 75-jarig bestaan van de KNVB – te herstellen, leidde bijna tot een scheuring in de bond door een hoog oplopend conflict tussen de sectie betaald voetbal en de sectie zondag-amateurs. Dit artikel bevat een reconstructie van de gebeurtenissen.
Artikel in 2015 gepubliceerd in:

‘Ik vrees, dat vele van de ruim honderd clubs , die nu “ja” hebben gezegd, het op de duur niet zullen volhouden. Een van de nijpendste vraagstukken, die ons bezighouden is juist dit probleem. Want wat moet er van dergelijke clubs, die in moeilijkheden geraken,
terechtkomen?‘
‘Het bondsbestuur wordt woordbreuk verweten, het Amateurvoetbal heeft misleiding gepleegd enz. De oorzaak van alle ellende ligt in het feit besloten dat het Betaald Voetbal bij de fusiebesprekingen verwachtingen heeft gewekt, welke ongemotiveerd waren.’
Digitale bronnen
Krant- en tijdschriftartikelen
- Sombere kop in De Sport en sportwereld over de ruzie in het bestuur van de KNVB in : Sport en sportwereld 6-7-1964 (Delpher)
Archiefstukken
- Circulaire van het bestuur betaald voetbal aan de besturen van de semi-profclubs met vragen over mogelijke plannen voor terugkeer naar de amateurs of een fusie, 17 januari 1964. Archief KNVB, Nationaal Archief, inv.nr. 385.