Ga naar de inhoud
Home » Uncategorized » Fusie van BVV en Wilhelmina in paar uur geregeld

Fusie van BVV en Wilhelmina in paar uur geregeld

Sanering van het betaald voetbal in ’s-Hertogenbosch 1964-1967 (deel 2)

Samenvatting

Na de mislukte fusiepoging in 1964 begonnen BVV en Wilhelmina in het seizoen 1964-1965 gewoon weer allebei in de Tweede Divisie B. De “gele kanaries” eindigden als twaalfde, van de vijftien. Ook BVV kon geen potten breken en haalde uiteindelijk een zevende plaats. De noodzaak voor een sanering van het betaald voetbal in ’s-Hertogenbosch was nog net zo groot als het seizoen ervoor. Het duurde echter nog twee jaar voordat ook Wilhelmina het profvoetbal overdroeg aan de Stichting Fc Den Bosch en berustte in de vierde klasse amateurs.

Artikel in 2015 gepubliceerd in:

Omslag Bossche Kringen 2015 nr. 2
Bossche Kringen 2015 nr. 2

Wilhelmina maakte meteen duidelijk dat het (…) nog steeds niet bereid was om het beroepsvoetbal af te stoten (…)

In het kader van de passieve rekreatie is de voetbalsport, zowel als kijkspel, als lektuur en als gespreksstof in brede lagen van de bevolking en bij jong en oud bepaald dominerend en vandaar, dat wij menen te mogen stellen, dat in het pakket van kulturele en rekreatieve diensten, die een stad als ’s-Hertogenbosch moet leveren, een toonaangevende semi-beroepsvoetbalvereniging van groot belang is.

Foto’s

De foto’s uit het artikel die als publiek domein of met een CC0 licentie vrij herbruikbaar zijn en waarvoor bronvermelding dus niet hoeft maar wel mag. In het bijschrift en de bestandsnaam staat daarvoor een verwijzing naar fotograaf (indien bekend) en collectiebeheerder.

Digitale bronnen

Archiefbronnen
  • Brief van Wilhelmina aan de Bossche raadsleden, 6 april 1965, Erfgoed ‘s-Hertogenbosch, Secretariearchief gemeente ‘s-Hertogenbosch 1920-1996, inv.nr. 9367
Databronnen

Als open data te downloaden zip-bestanden met csv- en text-bestand met data die gebruikt zijn voor grafieken of tabellen in het artikel.